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9日目
9日目
特集記事:おでん
なんとなく日本での私の生活が分かってきましたか。仕事で大体毎日上司と納品して、不通2時から5時まで外勤しています。たまにそれより長くて、例えば先週の四国へ商談のため旅でした。だって、通常の行き先は大阪か滋賀県であります。とにかく、結構遠いです。
当たり前、当時にお腹を空かせます。だから、納品をし終わった後でコンビニでもいきます。コンビニの食べ物選択肢がいっぱいあります。オーストラリアにはスーラピーとクリスピー・クリーム・ドーナツ以外何もないと思います。でも、日本は違います。寿司やケーキやウイスキーやお弁当の販売があります。
昨日セブンーイレブンに行きました。そのアメリカ発祥のコンビニのスローガンは「日本のおいしい食卓」。そういう食卓を試すつもりでした。かねがねコンビニの受付で置いていることを気づくようになりました。「おでん」という煮物の料理です。
正確に説明する前、自分の印象を書こうと思います。受付にあるから、おでんの存在を絶対に無視出来ません。しかし、実は美味しそうじゃなかったです。
エサ箱みたいの箱の中で、油っぽく怪しい液体に様々なおかしい具を入れて煮込んだ料理
って印象を受けました。
だが、結局食べるにしました。
自分の好きな具を決めて、スープを入れた箱に具を入れます。初めて、厚揚げと鶏肉と大根とゆで卵を選びました。
車で座って、まずは練り辛子を用いて厚揚げを食べました。驚いたことに絶対美味しかったです!思ったよりおでんは軽いです。印象と違って、スープは油っぽくないけど温かい醤油なつゆです。さらに、同じスープで煮込んでもそれぞれの具は全く違いました。
つまり大成功でした。今日どんな具をきめましょうかな…
Day 9
Feature article: Oden
It should be becoming clear by now that something of a routine is coming into my work life. Pretty much every day I will leave the office between around 2 and 5 in order to pick up or deliver goods and listen in on client meetings. Occasionally, I’m out for a really long time, as with last week’s trip to Shikoku. However most of the time I will go to Osaka or Shiga. At any rate, they’re all pretty far.
Inevitably, I get pretty hungry around this time. After we finish with nouhin it’s custom to visit the convenience store. Compared to Australia (which really only stocks slurpees and Krispy Kreme donuts as far as I’m concerned), Japan’s conbini has a huge variety of options. Sushi, cakes, whiskey, obento… there’s a lot to choose from.
Yesterday we went to 7-Eleven. The originally-American company in Japan bears the slogan “Japan’s delicious dining table”. I decided to put this table to the test. For some time now I had noticed a particular dining option at the front register. This is “oden”.
Before I explain what oden actually is, I think I’ll describe my first experience. As it is at the front register, it’s a bit hard to ignore its existence. However, from the start I didn’t think it looked tasty at all.
Suspicious oily-looking liquid filled metal troughs that resembled those from a school-cafeteria. Floating and cooking together were a variety of weird looking food-shapes (I couldn’t be certain of the identity of any but maybe the eggs).
Yet, I decided to eat.
With oden you choose those contents you like, which are then put in a container full of the soup from the same troughs. For my first time, I decided on a tofu thing, a chicken thing, a daikon thing and a hardboiled egg.
Sitting in the car, my first bite would be for the tofu, dipped in karashi mustard. To my astonishment it wasn’t just good – it was delicious! It was much lighter than I thought, with the soup not being oily at all but rather a miso-like broth. What’s more, despite stewing in the same soup, each ingredient was remarkably different from each other.
Ultimately a huge success. I wonder what today’s choices will be…